dövme pala d1 inceleme deneme

5160 Makas Çeliğinden Yapılma El Dövmesi Pala Küre Dağları Zoni Yaylası’nda Denendi

Bilinen markalar tarafından üretilmiş iyi bir pala bulmanın giderek zorlaştığı ülkemizde, parasını tenekelere ve meyve bıçağı kadar bile dayanıklı olmayan ürünlere kaptırmak istemeyen ancak yine de dağda, kırsalda ve kampta kullanmak üzere güvenilir bir palaya ihtiyaç duyan insanlar var. Bu kişiler ister istemez el yapımı ürünlere yöneliyor. Ancak el dövmesi pala yapan ustalar genellikle yalnızca kendi çevrelerinde veya muhitlerinde biliniyor. Eski geleneklere ve genelde usta-çırak ya da baba-oğul ilişkisiyle işi öğrenip göre el yapımı bıçak ve pala dövmeye başlayan bu ustaların büyük kısmı yine eski geleneklere göre zanaatını ve ticaretini sürdüroyor. Bu da, son derece nitelikli el yapımı pala üreten birçok ustaya çevrim içi platformlar üzerinden ulaşamayacağımız anlamına geliyor. Çünkü bu tür ustaların büyük kısmı e-ticaret veya internet üzerinden satış gibi kavramlara aşina değil.

Elbette ki bunun tersi ustalar da var. El yapımı bıçak ve pala üreten bazı ustaların kendi internet siteleri, e ticaret siteleri hatta diğer e-ticaret ve pazaryeri uygulamalarında hesapları bile var. Bu ustalara ve yaptıkları ürünlere ulaşmak daha kolay olduğu gibi, çektikleri videolar aracılığıyla ürünlerini nasıl yaptıklarını veya sağlamlıklarını nasıl sınadıklarını da görebiliyorsunuz.

İşte ben de internet aracılığıyla bulduğum böyle bir palayı satın aldım ve bir süre kullandıktan ve sağlamlığına ikna olduktan sonra bu el yapımı palayı biraz daha zorlayarak bir video çekmeye karar verdim. Elbette ki satın aldığım el yapımı palayı sınırlarına kadar zorlamak, kırılana, ağız eğene veya yamulana kadar denemeye devam etmek, yani “işkence testine” tâbi tutmak da mümkündü. Ancak herhangi bir sponsorluk veya reklam anlaşması sonucunda elde etmediğim, bütün diğer müşteriler gibi, parasını vererek satın aldığım palamı bile bile kırmak niyetinde değilim. 

Bu nedenle satın aldığım el dövmesi palayı, sıradan bir palayla yapılmaması gereken ve sıradan bir palayla yapıldığında palaya zarar verebilecek birkaç işte kullanarak size göstermeyi yeterli buldum. Sınırlarına ulaştığınızda insan yapısı her şeyin kırılma ihtimali olduğuna ve palaların da yapmak üzere üretildiği belirli işler olduğuna göre bu video bu el dövmesi palanın güvenilir olup olmadığı konusunda size bir fikir verecektir.

İsterseniz yazının sonundaki inceleme ve deneme videolarını izleyebilirsiniz. Biz biraz da el dövmesi palanın teknin özelliklerinden bahsedeceğiz. 

Bu üretici ve ustayla ilgili dikkatimi çeken bir iki noktayı paylaşmak isterim. En çok dikkatimi çeken noktalardan biri ustanın bir Rockwell ölçek cihazına sahip olması. İnternet sitesindeki ürünleri incelerseniz bazılarında üzrettiği ürünleri ölçerken çekilmiş fotoları görebilirsiniz. 

Rockwell Ölçeği Nedir?

Rockwell ölçeği (Rockwell scale) metallerin “sertliğini” ölçmekte kullanılan birkaç yöntem ve standarttan biri ve özellikle pala bıçak gibi ürünlerin metallerinin sertliğini ölçmede muhtemelen en yaygın olanıdır. Rockwell dışında Brinnell ve Vickers ölçekleri de vardır. Ben bunlar arasında Rockwell’le birlikte bir tek Brinnell’in kullanımını gördüm. En yaygın olanlar bunlardır. Rockwell dışındakiler genelde otomotoiv, inşaat gibi sektörlerde kullanılmaktadır. 

Çeliğin sertliği her şey demek değildir. Üretilen çeliklerde yerine göre 8-10 özellik olabilmekte ve kullanım alanına göre bunlar arasında bir denge yakalanmaya çalışılmaktadır. Bıçak ve pala üretimindeyse çeliğin 5,6, en fazla 7 özelliği arasında bir denge yakalanmaya çalışılır. Çeliğin bu özellikleri ve bıçaklarda kullanılan çeliklerle ilgili birçok ayrıntılı yazımız bulunuyor. Bunlardan İki adet örnek verirsek isze de faydası olabilir belki.

Av Bıçakları, Çakı ve Palalarda Kullanılan Çelik Türleri

En İyi Bıçak Çeliği Hangisi?

Şimdi kimi okuyucular “Bir pala ve bıçak ustasının Rockwell ölçeğini bilmesinde ne gibi bir sıra dışılık var ki?” diye düşünebilir. Ancak bu gözler Rockwell’e Rotver diyen ustalar, sertlik derecesi sorunca “Demir işte” diyen satıcılar gördü. Çelikten “demir” diye bahseden cahil satıcılar ve sertlik ölçeğinden habersiz ustalar bir yana, çalıya vurunca yamulan palalar da gördü bu gözler.

Bu örneklerden biri olan Çakıshop adlı firmadan aldığım palayla ilgili videomuzu da buradan izleyebilirsiniz.

Selçuk Dövme Bıçak’la ilgili dikkatimi çeken bir diğer nokta da sitelerindeki ürünlerin altında yazan “Amacı Doğrultusunda kullanıldığı taktirde süresiz garantimiz altındadır.” ifadesi oldu. Tavır ve tutumları karşılaştırmak için yine diğer örnek üzerinden ileryeyim. Yukarıdaki videodaki pala o hâle geldikten sonra o firmaya konuyu anlatan bir e-posta attığımda aldığım yanıtta “hmmmm çok ilginç” yazıyordu. Bunu şaka veya espri olsun diye söylemiyorum; gerçekten aynen bu şekilde bir yanıt aldım. Ürünü değişelim, gönderin, iade falan falan gibi bir şey değil. “hımm ilginç” yazdılar. Bu nedenle bu konunun neden özellikle dikkatimi çektiğini herhalde kolayca anlayabilirsiniz. 

Bunlardan da bahsettikten sonra sakın Çakishop’tan hiçbir ürün almayın diye hatırlatıyor ve devam ediyoruz. 

Dövme Pala D1 Genel Değerlendirme

Pala oldukça ağır, kütleli ve sırt kalınlığı çok fazla. Ağır olmasının belirli avantajları ve dezavantajları var. Ağırlık eli yoruyor fakat daha kütleli odunlara karşı daha etkili vuruşlar yapabilmenizi de sağlıyor. 6 mm ve üzerinde olan sırt kalınlığı ve tam tam kuyruk da bu el yapımı dövme palanın sağlamlığını arttırıyor. Sapta bağ geçirmek için bir kuşgözü perçin bulunsa da ben bu palayı bileğinize asmanızı önermem. Bağı eliniz üzerinden sapa geri sarıp siperlik veya balçak gibi kullanabilirsiniz belki ancak bileğinize asmanız tehlike yaratacaktır. Bu pala elinizden kayarsa bırakın fırlasın gitsin daha iyi. 

Dövme Pala D1’in kılıfı el yapımı deri bir kılıf. Bir de kayış askısı bulunuyor. Fakat palanın ağırlığını göz önüne alınca bu askının uzun süre dayanması olası gözükmüyor. Zaten bu ağırlıkta bir palayı bele asmak da bek kullanışlı olmayacaktır. Bu nedenle, kılıfıyla çantanızda taşımanız veya perlon ya da kayışlarla çantanıza sabitlemeniz daha kullanışlı bir seçenek olarak görünüyor. Videoda da görebilceğiniz gibi pala oldukça sağlam ve güvenilir. 

Siz videoyu izlemeden önce son bir hatırlatma yapalım:

Bu yazı tarafsız ve kişisel deneyimlere dayalı bir inceleme/değerlendirme yazısıdır. Yazıda adı geçen üreticilerle/markalarla hiçbir bağımız ya da ticarî bağlantımız yoktur.


 


 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir