Duygusal Açlık Nedir, Nasıl Yok Edilir?

Aç olmadığınız hâlde istemsiz bir şekilde buzdolabına yöneldiğiniz, dolabı karıştırıp yiyecek bir şeyler bulduğunuz ve aç olmadığınız hâlde bir şeyler yediğiniz oldu mu? İşte buna duygusal açlık denir. Duygusal açlık kilo almaya neden olan ve kilo almayı zorlaştıran etkenlerden biridir. Duygusal açlıkla ilgili bilgiler ve nasıl yenebileceğinizi bu yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Kilosu konusunda duyarsız olan biri gönlünce yiyecek ve ne yediğine ya da yediklerinin kaç kalori olduğuna aldırmayacaktır. Fakat kilo almak istemeyen, kilo vermeye çalışan ya da ideal kilosunda kalmayı isteyen biri için, duygusal açlık tehlikeli olabilir.

 

Duygusal açlık dürtüsüyle yemek yiyen biri, aç olmadığını ve yediklerine aslında ihtiyacı olmadığını fark ettiğinde suçluluk duyar. Bu suçluluk duygusu ve durumun farkına varma nedeniyle yemek ve açlıkla ilgili düşünceler kişinin zihnini sürekli olarak meşgul etmeye başlar. Yemek ve açlığın, sürekli olarak zihni meşgul etmesi, bunların saplantı hâline gelmesine ve kişinin yeme bozukluğu yaşamasına neden olabilir.

 

Hepimizin stresle veya can sıkıntısıyla başa çıkmak için farklı yolları vardır. Ama baskı altında kaldığımızda ya da yapacak başka bir şey bulamadığımızda elimizin buzdolabına uzanması hepimizin başına, birkaç kere gelmiştir.

 

Normalde aç olmamanız gereken bir zamanda, örneğin; yemekten kalkalı daha 1-2 saat olmuşken şiddetli açlık hissettiğinizde, bunun duygusal açlık mı yoksa gerçek açlık mı olduğunu anlamanın yolları vardır.

 

Buzdolabının kapağını açmadan önce bir saniye durun ve kendinize şu soruyu sorun: “Neden yemek istiyorum?”. Neden yemek istediğiniz sorusuna zihninizde yanıt bulabilirseniz ikinci bir soru daha sorun kendinize: “Ne yemek istiyorum?”. Eğer hissettiğiniz açlık duygusal açlık ise ikinci soruya alacağınız yanıt yemek olmayacaktır. Duygusal açlıklarda, baskı altında kalan beynimiz, mutluluk hormonlarına ihtiyaç duyar. Bunu da en kolay sağlayacak yiyecekler, şeker içeriği bol abur cuburlardır. Duygusal açlık hisseden insanlar, genelde yemek değil, abur cubur yemek isterler.

Açlığınızın duygusal kaynaklı olduğunu anladığınızda, neden yemek istediğiniz sorusunu kendinize tekrar sorabilirsiniz. Bu sefer zihniniz size karşı çok daha “dürüst” olacaktır. Neden yemek istediğiniz sorusunun ardındaki yanıt neyse, yemeğin kendisi yerine ona yönelin. Eğer sıkıldıysanız, zaman geçirmenizi sağlayacak bir şeyle bulun. Stres altındaysanız, rahatlamanın başka yollarına yönelin.