Horlamanın Nedenleri ve Tedavisi

Kişinin çevresine ve bazen kendisine rahatsızlık vermesinin yanında boşanma nedeni bile olabilen horlama neden olur, nasıl tedavi edilir ya azaltılabilir merak ediyorsanız bu yazımızı okumalısınız.

Horlamanın Nedenleri

Gırtlak dokusunun güçsüz olması;

Çenenin, uygunsuz bir konuma düşmesi;

Boğaz çevresinde fazla yağlanma olması;

Geniz veya burun boşluğunda tıkanıklık olması;

Uyku apnesi;

Sigara kullanımı;

Alkol ve sakinleştiricilerin etkisiyle boğazdaki kasların güçsüzleşmesi;

Sırt üstü uyuma nedeniyle dilin, damağa doğru kayması sayılabilir.

Bu nedenlerin bazıları, tehlikesiz ve geçicidir. Stresli bir günün ardından çene kaslarının kasılması; alkol kullanımı ya da sadece yatış pozisyonuyla ilgili olabilirler. Bazı durumlarda ise horlama, daha büyük sorunların habercisidir. Bunlar arasında belki de en tehlikelisi, uyku apnesidir.

Horlamak, vücudumuzda oluşturabileceği diğer sorunlar yüzünden, ihmale gelmeyecek bir konudur. Yapılan araştırmalar, horlamanın cinsel isteği azalttığını, ertesi gün bitkin ve uykusuz hissettirdiğini, asabiyete ve odaklanma zorluğuna sebep olduğunu göstermiştir. Gürültülü horlayan kişilerde kalp krizi ve inme riskinin daha yüksek olduğunu gösteren veriler de mevcuttur. Araştırmalarda yeni elde edilen bulgular ise, horlamanın neden olduğu titreşimin, bazı atardamarlarda türbülansa neden olarak, alyuvarların yapısını bozduğunu, damar içindeki kan akışını etkilediğini ve ateroskleroza neden olabildiğini göstermiştir.

Horlamanın Tedavisi

Horlama şikâyeti olan kişi, eğer sigara tiryakisiyse ve fazla kiloluysa, öncelikle sigarayı bırakması ve kilo vermesi önerilir. Bunun yanında, kişinin uyuma alışkanlıklarını değiştirmesi de ilk aşamadaki öneriler arasındadır. Sırt üstü uyuma alışkanlığı varsa, yan yatmak da horlamayı azaltmakta faydalı olabilir. Bunların yanı sıra; alkol kullanımını azaltmak, horlama önleyici yastık kullanmak, reçetesiz satılan ve horlamayı önleyen çeşitli ilaçlar ve burun spreyleri de şikâyetlerin azalmasında faydalı olabilir. Önerilen diğer yöntemler arasında ciğerleri ve boğaz yapısını güçlendirecek üfleme egzersizleri yapmak ya da müzik aleti çalmak gibi alternatifler de vardır.

Horlama, tıpta yeri olan bir sağlık sorunudur ve yukarıdaki önlemler sorunun kendisini değil, belirtilerini yok etmeye yönelik, kısa vadeli çözümlerdir. Tıp uzmanları, horlama şikâyeti olanların, bir doktora danışması gerektiğini belirtmektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir