kamp cadiri bakimi nasil yapilir kamp çadiri nasil onarilir

Kamp Çadırı Bakımı Nasıl Yapılır? Kamp Çadırı Nasıl Onarılır?

Çadır, bir kamp meraklısının en değerli, işlevsel ve önemli malzemelerinden biridir. Çadır kampçının doğadaki evidir. Bu nedenle çadır bakımı önemli bir konudur. Çadır bakımı nasıl yapılır, çadırınızı kullanırken ve kullandıktan sonra nelere dikkat etmelisiniz; bu konularda üreticilerin, satıcıların önerileri nedir ve hayatın gerçekleri karşısında bu öneriler ne kadar gerçekçidir bunları değerlendireceğiz. Yazının sonunda da konuyla ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.

Çadır Bakımı Nasıl Yapılır?

Kamptan döndüğünüzde çadırınızı mutlaka ama mutlaka havalandırın. Çadırınızın kuru gibi görünse bile tabanı toprağa değdiği için muhtemelen nemlidir. Kısa vadede sorun yaratmayan bu nem, çadırınızı sarıp paketleyip haftalarca bıraktığınızda çok büyük sorunlara dönüşür. Pis kokular, küf ve çadırın bazı malzemelerinin çürüme ihtimali bunların başlıcalarıdır. Bu nedenle her kamp sonrasında çadırınızı mutlaka güzelce havalandırın.

Ayrıca çadırınızın içinde toz kir çalı çırpı vs kalmasın diye ağzını açıp iyice çırpmanızda da fayda var.

Çadır doğada neme maruz kalacağı için zamanla fermuarlarında da takılmalar ve diş atmalar başlayabilir. Bu nedenle fermuarların da belli aralıklarla bakıma ihtiyacı vardır. Bunun için bir yöntem fermuarlara silikon gres sürmektir. Silikon gres hem su geçirmezliği arttıracak hem fermuarları koruyacak hem de yağlayıp düzgün çalışmalarını sağlayacaktır.

Silikon gresi sürmek uzun ve uğraştırıcı bir işlem gibi görünüyorsa başka bir yöntem de WD-40’tır. Fermuarları bu malzemeyle yağlayarak yine sudan koruyabilir ve yağlayabilirsiniz. Ancak WD-40 çadırın kumaşında leke bırakabilir. Zaten dağda kullanılan ve toprağa serilen bir malzemede leke olması sizin için sorun oluyorsa kumaş kısımlara bulaştırmamaya dikkat edin. WD-40 eritici ya da aşındırıcı bir ürün değildir ama yine de bu tür yapay malzemelerin bazıları birbiriyle tepkimeye girmeye müsaittir. Bu nedenle çadırın görünmeyen bir köşesine az bir miktar sıkıp herhangi bir sakınca olup olmadığını da denemek isteyebilirsiniz.

Havalandırma ve fermuarların yağlanıp temizlenmesi çadır bakımındaki en önemli konulardır. Sadece bunları ihmal etmeden yaparak bile çadırınızı yıllarca kullanabilirsiniz.

Bunun dışında, çadırların dikiş yerleri su geçirmezliği arttırmak için bantlanır veya su geçirmez malzemelerle kaplanır. Bu malzemeleri temin ederek belirli aralıklarla çadırınızın dikişlerine uygulayabilirisiniz. Böylece dikişlerden su girmesi olasılığını da kesin olarak önlemiş olursunuz.

Çadır Çamaşır Makinesinde Yıkanır mı?

Herhalde çadır alan veya almayı düşünen herkesin aklına gelen ilk soru budur. Bu soruya kısa ve net bir yanıt istiyorsanız, hayır. Üretici ve satıcıların önerilerine göre bir çadırı asla ve asla çamaşır makinesinde yıkamamalısınız.

Çadır Neden Çamaşır Makinesinde Yıkanmaz?

Çadırların yıkanmamasının nedeni çadırın malzemesinde belirli bir biçimi korusun diye kalıplanan malzemelerin zarar göreceğidir. Ayrıca çadırın su geçirmezliğini arttıran poliüretan esaslı kaplamaların da çamaşır makinesinde yıkama sırasında makine ve deterjan yüzünden zarar görebileceği belirtilmektedir.

Bunun dışında çadırın havalanmasını ve sinek böcek girmesini önleyen örgülü ya da cibinlik yapısındaki kısımlar da yıkama sırasında hasar görebilmekte, yırtılıp kopabilmektedir.

Çadır Nasıl Yıkanır?

Üreticilerin önerisi çadırınızı elle yıkamanızdır. Bunun için önerilen en ideal yöntem çadırı genişçe bir alana sermek, sünger, ılık su ve doğal sabunla yıkamaktır. Bu iş için küvetinizi de kullanabilirsiniz.

Çadır Onarımı Nasıl Yapılır?

Çadırınızın yırtılan, sökülen veya delinen yerlerini onarmanın iki ana yolu vardır: Dikmek veya yamamak. Dikme işlemini naylon bir iple yaparsanız hem sağlam olacaktır hem de su geçirmezliğe katkısı olur. Daha sonra bu diktiğiniz yere, çadırın dikişlerine uygulanan, su geçirmez malzemeyi de uygularsanız sorun çözülecektir.

Bir diğer çözüm de yamamak. Yamama işlemini ya çadır tamirat setlerindeki yamalarla ya tamir bantıyla (duct tape) ya da şambrel yamasıyla yapabilirsiniz. Yama işlemini tamir bantıyla yapacaksanız peşin uyaralım: Ucuz tamir bantlarıyla hiçbir şeyi tamir edemezsiniz. 3M, TESA, Bondit, Scotch gibi markalar iyidir. Bunların dışında 20 metresi 5₺’ya satılan bir tamir bantıyla çadır yamamak niyetindeyseniz koli bantı kullanın daha iyi.

Çadır tamir setlerinin nasıl kullanılacağı ve hangi tip malzemeyle uyumlu olduğüu zaten setle birlikte gelen kılavuzda anlatılır.

Şambrel yamasıyla çadır onaracaksanız burada dikkat etmeniz gereken malzeme yapıştırıcı. Bazı çadırların naylonları yapıştırıcıyla uygulanan şambrellerin yamasına uygun değildir ve bu yapıştırıcıların malzemeyi eritme ihtimali vardır. Bu nedenle asıl uygulamadan önce deneme yapmanızda fayda var.

Çadırın Ağ (Cibinlik) Kısımları Nasıl Onarılır?

Cibinlik kısımları onarmanın tek yolu dikmektir. Herhangi bir iple ipi gevşek ve bol bırakarak diktiğinizde dikişte kullandığınız ip zamanla kendi gerginliğini bulur ve cibinliğin bir parçası olarak çadırınızla yaşamaya devam eder. Ağ kısımalrı çok sıkı dikerseniz başka yerlerden yırtılıp sökülmesine neden olursunuz. Bu nedenle dikiş ipini gevşek bırakmanız önemlidir.

Çadır Bakımıyla İlgili Hayatın Gerçekleri

Yukarıda bahsedilen yıkama yöntemi için muhtemelen bahçeli ya da garajlı bir eviniz olması gerekir. Ülkemiz nüfusunun ezici bir çoğunluğunun böyle evlerde değil, apartman dairelerinde yaşadığı düşünüldüğünde çadırı küvette yıkamak tek makul seçenek olarak ortaya çıkar. Ancak hafta sonu gittiğiniz bir kamptan pazar akşamı döndüğünüzde, pazartesi de muhtemelen işe gideceğiniz hesaba katıldığında küvetin başına geçip elde süngerle çadır yıkamak pek de cazip bir seçenek olarak görünmemektedir.

Bahsetitğimiz gibi hayatın gerçekleriyle üreticilerin önerileri çoğu zaman uyuşmamaktadır. Hatırlarsanız bir dönem de (hâlâ da devam ediyor sanırım) aldığınız elektronik malzemelerin garantisinin bozulmaması için kutusunu saklamanızı söylerlerdi. Bu durumda ortalama bir vatandaşın evinin kutularla dolacağı ortada.

Konumuza dönersek çadır üreticileri çadırların kesinlikle makinede yıkanmamasını önerir. Peki yıkarsanız ne olur? Bunu konuşalım.

Ben kendi çadırımı çamaşır makinesinde yıkadım. Kimse kusura bakmasın! Dağda bayırda 3 gün yürüdükten sonra eve gelip küvette müvette de çadır yıkayamam. Yıkamak isteyene de karışmam.

Siz de benim gibi düşünüyorsanız önerim makineyi yünlü, ipekli gibi narin bir kumaş ayarına almanız, yıkama uzunluğunu olabildiğince az tutmanız, çok fazla deterjan kullanmamanız ve kesinlikle yumuşatıcı kullanmamanız. Ayrıca sıkma da yapmayın. Böylece çadırınız olabildiğince az örselenecek ve zarar görme olasılığı azalacaktır.

Bir de çadırınızı her kamptan sonra yıkamayın. Gerek yok. Zaten tekrar kampa gidince toprağa sereceksiniz. Ben 8-10 kamptır yıkamıyorum, bir 8-10 kamp daha da yıkayacağımı sanmıyorum.

Şu an kullandığım çadırı iki yıldan biraz daha uzun zamandır kullanıyorum. Bu şekilde bakımını ve yıkamasını yapıyorum. Henüz herhangi bir zararını görmedim. Yine de tekrar hatırlatayım: Bu yöntemleri uygulamak tamamen sizin kendi sorumluluğunuzdadır. Üreticilerin önerdiği nedir, benim yaptığım nedir hepsini anlattım. Ben ürünleri ve malzemeyi belli oranlarda tanıdığım için bu riskleri göze aldım. Siz de enine boyuna düşünün ona göre karar verin.

Kamp Sonrası Çadır Bakım-Onarımı için İpuçları videomuz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir