kosan-adam

Koşmak Hangi Kasları Çalıştırır?

Koşmak sporlar içinde en kolay, en ucuz ve en erişilebilir olanıdır. Ama bir spora başlamadan önce amacınıza ve vücudunuza uygun olup olmadığını bilmek gerekir. Koşmak hangi kasları çalıştırır merak ediyorsanız işte size yanıtı.

Koşmak ilk önce ve en yüksek oranda bacak kaslarını çalıştırır. Quadriceps denen, uyluk kemiğinin üst ön tarafındaki kaslar bunlardan biridir. Bunun dışında gluteus maximus, glutes ya da daha bilinen adıyla kalça kasları da koşarken çalışır. Hamstrings, yani uyluk kemiğinin arka tarafındaki kaslar da koşarken çalışır.

Bunların dışında koşma tarzınıza ve “postürünüze” yani koşu sırasındaki vücut duruşunuza bağlı olarak calf kasları yani incik kemiğinin arka tarafındaki kaslar da koşarken çalışır.

Ek olarak koşu sırasında “core muscles” yani kaide kasları da çalışır. Bunlar da karın ve karın çevresindeki kaslardır. Tabii ki bu, koşmanın “baklava” çıkartacağı anlamına gelmiyor. Bu kaslar koşu sırasında dengeleme ve sabitleme için kullanılır.

Koşarken çalışan diğer kas grupları da kalçamızın sağa, sola, aşağı veya yukarı hareketini sağlayan “hip flexor” kaslarıdır.

Koşarken kol ve omuz kasları da çalışır. Ancak koşu sırasında kollar bacakların kütlesini dengelemek için kullanıldığından kol-omuz kasları koşudan çok az etkilenecektir. Sprint yani depar koşusunda bu etki biraz daha artar.

Artık koşmak hangi kasları çalıştırır bildiğinize göre koşmanın size uygun spor olup olmadığına karar vermeniz daha kolay olacak.

Koşuyla ilgili bu kadar bilgi sizi doyurmadıysa, koşmayı tüm yönleriyle ele aldığımız yazımızı okumak için buraya tıklayın.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir