Küre DaÄŸları yurdumuzun önemli ve anlı ÅŸanlı daÄŸlarından biri olmakla birlikte, kırsala kaçış, kamp, bushcraft ve hatta piknik gibi etkinlikler için de son derece uygun ve güzel bir yer. Bu bölgeyle ilgili standart bilgileri oldukça geniÅŸ ve ayrıntılı ÅŸekilde veren birçok kaynak olduÄŸundan ötürü biz, bu yazımızda Küre DaÄŸları Zoni Yaylası’yla ilgili daha çok kiÅŸisel gözlem, deneyim ve deÄŸerlendirmelere odaklanacağız.
Zoni Yaylası’na Nasıl Gidilir?
Günümüzde Google Maps, Yandex Navi gibi hizmetler varken yol tarifiyle çok fazla vakit kaybetmenin anlamı yok. Bu nedenle doÄŸrudan koordinat vererek süreci zahmetsiz hâle getirelim: “41.732597, 32.651400”. Tırnak içindeki koordinatları kopyalayın ve herhangi bir harita uygulamasına yapıştırın. Böylece yol tarifiniz tamamlanmış olacaktır.
Biz, harita uygulamalarının eksik kaldığı ya da yanıldığı noktalarda bir uyarı yapalım. Zoni Yaylası’na harita uygulamasıyla gitmeye çalıştığınızda son düzlüğe girene kadar harita uygulamaları çok güzel çalışıyor ve yolu oldukça güzel tarif ediyor. Bir uyarı, rotası Bartın’ın içinden geçenkler için olabilir. Bartın’ından geçerken uygulama sizi ana yoldan saptırıp Gökırmak’ın üzerinden geçen bir köprüye sokmaya çalışacak. Eskiden kalma olan bu köprünün Bartın Organize Sanayi Bölgesine çıkması gerekiyor ancak köprü günümüzde kullanılmıyor. Bunun yerine yeni yapılmış ve bu sözü edilen köprüye çok yakın bir köprü var. Harita uygulamasının kafası karışıp (ya da yeni köprü henüz sisteme iÅŸlenmediÄŸi için) sizi eski köprüden geçirmeye çalışması olasılığı bulunuyor. Eski köprüyü bulduÄŸunuzda ona çok yakın olan yeni köprüyü de kolayca bulabilirsiniz.
Gökırmak’ı geçen eski köprüye yöneldiÄŸinizi anlamanın yolları ÅŸunlar: Yol bir anda topraÄŸa dönüşecek, etraf viran ve metruk bir görüntü alacak, muhtemelen sizin dışınızda hiçbir aracın o yolu kullanmadığını göreceksiniz ve bu iÅŸaretleri dikkate almayıp, bizim yaptığımız gibi, inatla ilerlemeyi sürdürürseniz sonunda yolun çıkmaza girdiÄŸi bir noktaya geleceksiniz. Bu iÅŸaretleri gördüğünüzde bizim gibi inat etmenize gerek yok. Az ilerideki, aydınlatma lambaları olan, daha yeni ve saÄŸlam görünen ve tabii ki en önemlisi diÄŸer araçların da sıkça kullandığı diÄŸer köprüyle göz teması kurun ve ona yönelin.
Küre DaÄŸları Zoni Yaylası’na ulaÅŸmakla ilgili bir diÄŸer uyarımız da artık ÅŸehirden çıkıp yaylalara ve daÄŸ köylerine ulaÅŸtığınız aÅŸamayla ilgili. Arıt Çayı boyunca ilerlerken birçok irili ufaklı yerleÅŸimle birlikte Arıt köyünü ve son olarak da Söğütlü’yü göreceksiniz. Buralarda biraz kafanızın karışması kuvvetle muhtemel çünkü harita uygulaması sizi bu köyde bulunan, kimliÄŸini bilmediÄŸimiz bir yurttaşımızın evinin önüne ulaÅŸtırmaya çalışacak. Hatta bu noktaya vardığınızda haritanın “Ä°stediÄŸiniz yere geldiniz.” bildirimini bile duyabilirsiniz. Bu bildirime aldanmayın çünkü bir köy evinin bahçesinde kamp yapmak niyetinde deÄŸilseniz henüz istediÄŸiniz yere gelmediniz. Ayrıca insanların evinin bahçesinde izinsiz kamp yapılmaz. Ayıptır.
Neyse. Dememiz o ki; Arıt ve Söğütlü’yü gördükten ve geçtikten sonra tetikte olun. Bu noktada haritanın tarifiyle kendi mantığınız ve yön bulma becerinizi birleÅŸtirmenizde fayda var. Aklınızda olsun; Zoni Yaylası Küre DaÄŸları Millî Parkı’nın içinde bulunuyor. Yani Zoni Yaylası’na ulaÅŸmak için Küre DaÄŸları Millî Parkı’na girmeniz gerekli. Bu bilgiden yola çıkarak millî parkı gösteren tabelaları takip etmek gerektiÄŸi sonucuna kolayca ulaşılabilir. Siz de öyle yapın.
Küre Dağları Millî Parkı
Zoni Yaylası, millî parkın dış sınırına yakın bir noktada bulunduÄŸundan ötürü haritanın kafası karışıyor. Ancak Küre DaÄŸları Millî Parkı’nın giriÅŸi Zoni Yaylası’na 10-15 km kadar uzakta. Bu noktada endiÅŸeye gerek yok. Çünkü hem bölgedeki vatandaÅŸlar yol sorduÄŸunuzda oldukça yardımcı olmaya çalışıyor hem de iyi kötü bir iÅŸaretleme ve tabelalandırma yapılmış. Bölge halkının bir kısmı yaylaya yayan gittiÄŸi veya Zoni Yaylası diye bildikleri yer farklı olduÄŸu için bazen tarif etmekte zorlanıyorlar. Ancak herkes yardımcı olmaya çalışıyor. Anadolu insanının yolcuya, yolda kalmışa, Tanrı misafirine “yardım edilir” adeti ve geleneÄŸinin en güzel örneklerini buranın insanında görmek mümkün. Biz yol ararken bölgeye akÅŸama doÄŸru varmamıza mahsuben “Orada gece vakti tek başınıza ne yapacaksınız? Gelin bizde yatın.” diyen teyzeler, amcalar bile oldu. Kendilerine tekrar buradan teÅŸekkür ediyoruz.
Millî parkın içindeki yol asfalt veya stabilize deÄŸil. Tamamen toprak ancak, bölgenin toprak yapısıyla ilgili olsa gerek, yol sanki stabilize gibi. Kaya ve taÅŸlık zemin üzerinden geçen oldukça düzgün bir yoldan ilerliyorsunuz. Sarsıntı sizi ve aracınızı yorabilir, ancak özellikle yağış yoksa balçığa saplanma ve yolda kalma ihtimali çok zayıf. Aracınız “pıstırılmış Åžahin” deÄŸilse altı da sürtmeyecektir. Biz bu bölgeye altı alçak bir araçla son derece rahat ÅŸekilde ulaÅŸabildik.
Zoni Yaylası’nda Sizi Neler Bekliyor?
Küre DaÄŸları Zoni Yaylası’na ulaÅŸtığınızda dikkatinizi çekecek ilk ÅŸey bölgede bazı düzenleme çalışmaları yapıldığı olacaktır. Kamelyalar, çeÅŸmeler için kaideler, çöp kutuları vs gibi düzenlemeler çoktan yapılmış bile. Hatta ahÅŸaptan bir seyir kulesi bile bulunuyor. Kule rüzgârla birlikte esnediÄŸinden, yükseklik korkusu olanların en üst kata çıkarken temkinli olmasını öneririz. Ayrıca kulenin en üst katında hareketlerinize dikkat etmenizde fayda var. Destek direklerine abanacak, sarsılıp çırpınarak kuleyi sallamaya çalışacak “ÅŸakacı” arkadaÅŸlarınız varsa onlardan ayrı bir zamanda kuleye çıkmayı tercih edebilirsiniz.
Uyarı: Biz bölgede kamp yaptığımızda çeşmeler takılmamış ve su bağlanmamıştı. (Yalnızca kaideler hazırdı.) Bölgede çeşme olmama ihtimaline hazırlıklı olmanızda fayda var.
Kule rüzgârla birlikte esnediÄŸinden, yükseklik korkusu olanların en üst kata çıkarken temkinli olmasını öneririz. Ayrıca kulenin en üst katında hareketlerinize dikkat etmenizde fayda var. Destek direklerine abanacak, sarsılıp çırpınarak kuleyi sallamaya çalışacak “ÅŸakacı” arkadaÅŸlarınız varsa onlardan ayrı bir zamanda kuleye çıkmayı tercih edebilirsiniz.
Bölge halkından öğrendiğimize göre kısa bir süre içinde bu çalışmalar tamamlanacakmış. Böyle bir çalışmanın belli avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Yolun muhtemelen düzelecek olması, kolayca erişilebilir ve içilebilir su bulunması ve muhtemelen tuvalet gibi ihtiyaç tesislerinin yapılacak olması belirli avantajlar olarak sıralanabilir.
Dezavantajlar ise bu tesisler tamamlandıktan sonra bölgeye rağbetin ve bunu izleyen insan atıklarının, insan sayısının, gürültünün ve insanla birlikte gelen her şeyin artacağı olarak düşünülebilir. O nedenle özellikle büyük şehirlerden kaçıp kafa dinlemek için kamp yapanların bölgedeki bayındırlaştırma çalışmaları tamamlanmadan bölgeyi bir ziyaret etmesi faydalı olabilir.
Küre DaÄŸları Zoni Yaylası’nda konakladığınız ilk gece hafif bir tedirginlik ve yalnızlık veya terk edilmiÅŸ/mahsur kalmışlıkl hissi yaÅŸayabilirsiniz. Ancak gündelik kamp ve bushcraft faaliyetlerinize devam ederek bu histen kurtulmanız çok kolay. Yayla’nın sunduÄŸu açık alan çok büyük deÄŸil ve parça parça. Böylece yaylanın neresinde kamp yaparsanız yapın orman hattının yanı başında olacaksınız demektir. Gündüz piknik yapmaya ya da kafa dinlemeye gelenlerden neredeyse hiç kimse yaylada gecelemiyor. Bu da acemi kampçılarda ufak bir tedirginlik yaratabilir.
Küre DaÄŸları Millî Parkı çok büyük ve vahÅŸi yaÅŸam barındıran bir park. Bu nedenle gece merakına yenik düşüp size ve kamp alanınıza yaklaÅŸmaya çalışan tilki gibi hayvanlar tarafından ziyaret edilebilirsiniz. Bunlardan tedirgin olmanıza gerek yok. Ancak size çok yaklaÅŸmalarına izin vermeyin. Instagram’da foto paylaşıp arkadaÅŸlarınıza ne kadar kampçı ve doÄŸasever bir insan olduÄŸunuzu kanıtlamak için bu hayvanlara yemek vermek gibi davranışlar içine girmemenizde de fayda var. VahÅŸi hayvanlara yemek vermeyin. Yaban hayvanları sokak kedisi/köpeÄŸi deÄŸildir. VahÅŸi hayvanlara yemek verdiÄŸiniz her seferinde o vahÅŸi hayvanın baÅŸka bir kampçıya saldırma olasılığını arttırdığınızı unutmayın!
Gelelim ayı meselesine. Karadeniz Bölgesi, Türkiye toprakları içinde, kamp yaparken ayıyla karşılaşma olasılığınızın en yüksek olduğu yerdir. Hatta belki de böyle bir ihtimalin olduğu tek yer bile olabilir. Ancak biz 4 günlük kampımız boyunca ayıyla karşılaşmadık. Neden karşılaşmadık? Çünkü:
- Uyurken açıkta artık veya yenemiş gıda bırakmıyoruz.
- Yemeği pişirme ve yeme faslı bittikten sonra ateşi bir iki saat daha devam ettirerek yiyecek kokusu ihtimalini azaltıyoruz.
- Yiyecek koymak için kullandığımız kapları dahi uyumadan önce saklıyoruz.
- Yemek pişirme, saklama ve uyuma alanlarını birbirinden belirli uzaklıklara yerleştiriyoruz.
- Yaban hayvanlarına herhangi bir zarar vermiyoruz ancak davetkâr bir tavır da sergilemiyoruz.
- Kamp alanında odun kesmek, konuşmak, ara sıra düdük veya teneke çalmak gibi eylemlerle insan varlığını belli eden yüksek sesler çıkartıyoruz.
- Arada bir el fenerleriyle orman hattını gözlüyoruz.
- Tetikte ve dikkatli davranıyoruz.
- Yaban hayvanları sevmeye veya onlara yemek vermeye çalışmıyoruz.
Tabii en önemlisi de tüm bu davranış ve önlemlerimiz iÅŸe yaramazsa diye yanımızda biber spreyi bulunduruyoruz. Komik ya da espri gibi gelebilir ancak biber spreyi ayılara karşı da iÅŸe yarıyor. ASlında yurt dışında “ayı savar sprey” denen bir sprey satılır. Bu spreyler biber spreylerinin seyreltilmiÅŸi ve sıkılınca daha geniÅŸ alana yayılanıdır ve ayılara karşı son derece etkili oldukları defalarca kanıtlanmıştır. Maalesef ülkemizde bu spreylerden bulunmuyor. (Bulunuyorsa da ben tüm çabalarıma raÄŸmen bulamadım. Bilen varsa bizi de aydınlatsın.) Bu nedenle bunların ikamesi olarak öz savunma için kullanılan biber spreylerine baÅŸvuruyoruz.
Bunun yerine bir silahı da tercih edebilirsiniz, ancak ayıların avlanması ve vurulması yasaktır, hatırlatalım.
Gelelim sözün özüne; Küre Dağları Zoni Yaylası son derece güzel bir doğa parçası. İnsan istilasına uğrayıp piknik alanı, turistik tesis, millet bahçesi, çay bahçesi vs gibi bir şeye dönüşmeden önce gidin görün. Kafanızı dinleyin, doğanın tadını çıkarın.
Gitmeden önce de aşağıda bulunan bölgede çektiğimiz videoyu izleyebilirsinz.
küre dağlarındaki zoni yaylasıyla ilgili hep sıtandart şeyler anlatıyolar kişisel yazmanı ii olmuş emeğnize sağlık.
Yardımcı olabildiysek ne mutlu.