morakniv companion av kamp bushcraft bıçağı

Morakniv Companion Kamp Bıçağı İnceleme

Morakniv Companion, dünyanın en eski bıçak üreticilerinden biri olan Morakniv markasının ürettiği, kamp bıçağı sınıfında bir bıçak. Elbette ki bu Morakniv Companion’ın başka amaçlara da hizmet edemeyeceği anlamına gelmiyor. Morakniv Companion’ı av bıçağı, bushcraft bıçağı, kamp bıçağı, aslında ne isterseniz o iş için kullanabilirsiniz. Morakniv Companion kamp bıçağının özelliklerinden bahsedelim. Böylece kullanacağınız iş için uygun olup olmadığına kendiniz karar verebilirsiniz. İsterseniz yazının sonundaki tanıtım ve deneme videolarını da izleyebilir veya aşağıdaki bağlantılara tıklayarak doğrudan videoları izleyebilirsiniz.

Morakniv Companion av bıçağı inceleme videosu için buraya tıklayın.

Morakniv Companion av bıçağı batonlama, saplama, deneme videosu için buraya tıklayın.

Morakniv Companion bıçağın toplam uzunluğu 22 cm, kabza uzunluğu 12 cm, namlu uzunluğu 10 cm, sırt kalınlığı 2 mm ve ağırlığı da 110g civarında.

Morakniv Companion Kamp Bıçağının Çeliği

Morakniv Companion’ın üretiminde kullanılan çelik cinsi 12C27 tipi paslanmaz bir çelik. Bir çeşit İsveç çeliği olan 12C27 çelik jilet çeliği olarak da bilinir. 12C27 çeliğin özellikleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için çelik cinsleriyle ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Morakniv Companion Kamp Bıçağının Kabzası

Morakniv Companion kamp bıçağının sapı TPE kauçuk ya da termoplastik kauçuk denen, kauçuk ve plastik karışımı bir çeşit malzemeden oluşuyor. Enjeksiyon kalıplama yöntemiyle bıçakla birleştirilen bu malzeme son derece dayanıklı, sudan etkilenmiyor, sıcaklığa karşı belirli bir dayanıklılığı var ve oldukça uzun ömürlü. Ayrıca bir çeşit kauçuk plastik karışımı olduğu içinde kaymıyor ve darbeleri ele iletmiyor.

Kabza son derece ergonomik. Kaymıyor ve ele çok iyi oturuyor. Üstelik namlunun kabzadan bile uzun olması bu ufak bıçağın denetim ve yönetimini son derece kolay hâle getiriyor. Bu da kendinizi yaralamadan, bir tarafınızı kesmeden işinizi halledebilmek için çok gerekli bir özellik.

Morakniv Companion Kamp Bıçağının Namlusu

Morakniv Companion’ın namlusu, daralan kuyruk denen bir yöntemle kabzanın içine kadar ilerliyor. Bu yöntem en sağlam namlu-kabza birleşim şekli olmasa da kabzanın malzemesi ve birleştirme yöntemiyle bir araya gelince son derece sağlam şekilde birleştirilmiş bir bıçak ortaya çıkıyor. Bıçakların namlu kuyruk çeşitleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgiyi “Kamp veya Bushcraft Bıçağı Nedir, Nasıl Seçilir?” adlı yazımızda bulabilirsiniz.

Morakniv Companion Kamp Bıçağının Kılıfı

Bıçağın kılıfıysa kaydeks (kydex) denen ve yine bir çeşit plastik olan bir malzemeden üretilmiş. Normalde hamur gibi yumuşak olan bu malzeme ısıyla preslendiğinde kalıplanıyor ve sert, sağlam bir çeşit plastiğe dönüşüyor. Kaydeks malzeme oldukça ucuz ve iyi iş görmesinin yanında son derece uzun ömürlü ve su tutmayan bir malzeme. Bıçağın paslanmaz çelik olduğu da hesaba katılınca bu bıçak son derece az bakım istiyor.

Bıçağın ağzı, İskandinav tarzı denen bir şekilde üretilmiş. Yani ağzın tam bir “V” profili var. Bu ağızlar en basit ve bakımı kolay ağız cinslerinden biridir. Ne kadar bileylerseniz bileyleyin, profili bozmadan bileylerseniz yeniden ağız açmaya gerek kalmaz. Ağzın profilini bozmak son derece zordu; bileylemek de oldukça kolaydır. Yalnızca açıyı tutturmanız yeterli.

Morakniv Companion’ın ucuysa, bazı kaynaklarda çentikli uç olarak geçmesine rağmen, çentikli ve su damlası tasarımının bir çeşit melezi gibi duruyor. Oldukça sivri olan uç, damla uçlu tasarımlar kadar güven vermese de son derece dayanıklı. (Videoda görebilirsiniz.)

Morakniv’in 12C27 çelikten üretilen namlusu son derece iyi ağız tutuyor ve kolay bileyleniyor. 12C27 çelik, yerine göre son derece yüksek sertliklere çıkabilen bir çelik türü. Companion’da kullanılan çelik de 59-60 HRC civarında bir sertliğe sahip. Ancak bıçağın şekli, ağız profili vs gibi etkenlerin, uygun şartlarda bir araya gelmesinden olsa gerek, bıçağı bileylemek son derece kolay. Eliniz iyice alıştıktan sonra bu bıçağı tıraş olabileceğiniz keskinliklere kadar bileyleyebilirsiniz.

12C27 parlak yüzeyli bir çelik. O nedenle bıçağınızdaki çiziklere kafayı takma eğiliminiz varsa dikkatli olmanızda fayda var. Parlak yüzey çabuk çiziliyor, ancak bir o kadar da kolay cilalanıyor. Tabii bıçağın gövdesini fabrikadan çıktığı günkü parlaklığa getirmenin zor olduğunu da unutmayın. Ağza gelince; bileyleme işiniz bittikten sonra çok ince kumlu bir bileme taşı veya deriyle honlama yaparsanız bıçak tekrar ayna gibi parlayacaktır.

Morakniv Companion Kamp Bıçağı Değerlendirmesi: Sonuç

Mevye bıçağını andıran bu kamp bıçağının şekli ilk başta sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Heybetli, belinize taktınız mı yürüdükçe bacağınıza vuran bir bıçak istiyorsanız bu bıçak sizin bıçağınız değil. Ancak kamp veya bushcraft işlerinde; meyve doğramaktan et kesmeye, tahta yontup kesmekten batonlamaya kadar her işte elinizin altında olacak bir bıçak istiyorsanız bu bıçak tam sizlik.

Küçük boyutları sizi yanıltmasın. Morakniv Companion boyundan büyük işlerin altından kalkabilen bir bıçak. Son derece sağlam, hafif, ufak her an elinizin altında olup her işe kullanabileceğiniz bir bıçak. Acemi kampçılardan usta bushcraft meraklılarına kadar herkesin işine yarayabilecek bir bıçak. Üstelik tamirat tadilat işlerinde de son derece kullanışlı. Bir arkadaşım bu bıçağı bende gördükten sonra tamir takımına eklemek için satın almıştı. Bıçağı gören annesi son derece kullanışlı bulmuş ve beğenip, bıçağa el koymuş. Ardından arkadaşım tamir takımına eklemek için aynı bıçaktan bir tane daha aldı. Şimdi annesi mutfakta, kendisi de tamir takımında birkaç yıldır bu bıçağı kullanıyorlar.

Morakniv Companion kamp bıçağının fiyatı da son derece makul sayılabilecek bir düzeyde. Döviz fiyatları sürekli değiştiği için buradan net rakam vermekten kaçınmayı tercih ediyoruz, fakat 300-400$ ve hatta daha üzeri fiyatlara satılan kamp ve bushcraft bıçakları da olduğunu düşünürseniz bu bıçak, altından kalkabildiği işlerin çok altında bir fiyata satılıyor diyebiliriz. 400$ ödediğiniz bıçakla batonlama yaparken içinizin acımasındansa bu bıçağı alıp dağda bayırda tepe tepe kullanabilirsiniz. Bıçağı tanıttığımız ve denediğimiz videoları da izlemeyi unutmayın.

 

Morakniv Companion Av, Kamp, Bushcraft Bıçağı İnceleme Videosu

2 comments

  1. Merhaba çok faydalı bir yazı olmuş. Bu bıçak Böker Magnum Knivgar ve Solognac arasında hangisini önerirsiniz ?

    1. Merhaba. Teşekkürler. Böker’in bıçaklarını kullanmadım, ancak kötü bir marka olmadığını biliyorum. Solognac’ın da birkaç modeli var. Ben Sika 130’u yıllardır kullanıyorum. Herhangi bir şikayetim yok. Sika 130’un sırt kalınlığı vs daha fazla. Kullanacağınız işe, tercihinize ve bütçenize göre karar vermenizde fayda olacaktır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir