Torkul Gölü ve Yaylası civarında kamp yapmayı planlıyorsanız ve bölgeyle ilgili araştırma yapıyorsanız bu yazıyı faydalı bulacaksınız. Yukarıda Torkul Gölü ve Yaylası Yol Durumu Videosunu izleyebilirsiniz: (Video 4 bölümdür. Bitişlerde bir sonraki aşamaya geçiş bağlantısı vardır.)
En basit tarifiyle; Düzce yakınlarında olan Torkul Gölü, ormanlarla ve yerli halkın yaylak olarak kullandığı birçok alanla çevrili bir göldür. Genel kanının aksine Torkul Yaylası yalnızca gölü çevreleyen alana verilen isim değildir. Bölgede kamp yapmak üzere yola düşerseniz yeterince yakınlaştığınızda göreceksiniz ki “Torkul Gölü ve Yaylası” yanı sıra Torkul Yaylası olarak adlandırılan, gölden yaklaşık 2 km kadar uzakta bir bölge daha vardır.
Torkul Gölü ve Yaylası’nın Google Maps koordinatları 40.679499, 31.173482. Google Maps’ten alınan bu koordinatlar sizi, yolu bulabileceğiniz bir noktaya kadar ulaştırıyor; fakat yaylaya ulaşmak için haritada belirtilen noktadan sonra 5-7 km civarında bir mesafeyi daha katetmek gerekiyor. Torkul Yaylası’na nasıl ulaşacağınızla ilgili oldukça güzel ve bizim de gitmeden önce bizim de faydalandığımız yazılar var. O yazılardan birine buradan ulaşabilirsiniz. Hem ek kaynak olması hem de atıfta bulunmak açısından belirtmekte fayda var. Bu yazıdaysa diğer yazılarda belirtilmeyen veya ayrıntısına girilmeyen diğer bilgileri paylaşmaya odaklanacağız.
İllaki Torkul Gölü civarında kamp yapmak istiyorsanız sabah, oldukça erken saatlerde bölgeye varacak şekilde yola çıkmanızda fayda var. Zira özellikle tatillerde ve öğle saatlerine doğru gölün çevresi panayır yerine dönüyor. Kaldı ki eğer kampta, sessizliği sevenlerdenseniz ne kadar erken giderseniz gidin, Torkul Gölü çevresi size pek uymayacaktır. (Siz vardıktan sonra diğer insanların bölgede konaklamasını engelleyecek değilsiniz ya.) Bu durumda burada konaklamayıp daha ilerideki Torkul Yaylası’na doğru devam etmeniz daha iyi olabilir.
Torkul Yaylası, buradaki yerel halkın yaylak olarak kullandığı bir bölge. Ayrıca bölgede tarlalar çiftlik evleri, barakalar ve bunun gibi yapılar var. Eğer aracınız belirli bir seviyedeki zorlu arazi koşullarını aşacak bir araçsa burada da durmayıp daha ileride bir kamp ya da konaklama noktası arayabilirsiniz. Hatta yükünüz fazla değilse eşyalarınızı alıp yürüyerek bile yer arayabilirsiniz. Zira bu bölgede beş altı kilometrelik bir yürüyüşte bile kamp yapmaya uygun sekiz on tane nokta bulmak mümkün.
Eğer aracınız arazi koşullarıyla başa çıkabilecek bir araç değilse yaylanın içinden geçen yol boyunca devam ederek aracınızı park etmeye uygun bir nokta bulup yayan olarak kamp yeri arayabilirsiniz. Yer yer çok sıklaşan ağaç örtüsü içinde nerede bir açıklık bulacağınız hiç belli olmuyor. Fakat bu şekilde bir keşif planlıyorsanız yine günün erken saatlerinde bölgeye varmanızda fayda var.
Torkul Göleti ve Yaylası Yol Şartları
Bölgenin yaylaları yerel halk tarafından sık kullanılıyor. Bu nedenle de yollar oldukça temiz ve aşılabilir durumda. Hatta Nisan 2018 döneminde bazı kestirme yol inşaatları ve yağış nedeniyle yarım bırakılmış yol düzeltme çalışmaları gördük. Oldukça alçak bir asfalt aracıyla bile sorunsuz ya da tabanın bir iki taşa sürtmesi gibi ufak sorundan sonra kolayca aşılabilen bir yol. Daha ayrıntılı görmek isteyenler videoyu izleyerek kendileri karar verebilir.
Torkul Göleti ve Yaylası Çevresi Halkı ve Kampçılara Karşı Tutumu
Bölge halkı piknikçilere ve kampçılara alışkın. Zaten yaylaların içine girip işlenen topraklara sokulmazsanız bölgenin yerlileriyle pek irtibatınız olmuyor. İrtibat kurduğunuz durumlarda da ters bir tepki veya davranış görmüyorsunuz.
Tabii burada unutmamak gereken bir şey var: Kampçılar bölgenin sahibi değil misafiridir. O topraklarsa o insanların evi ve çoğunun da ekmek kapısı. Bu nedenle; bölgeye giden insan sayısı artıp insanlar çöpünü, artığını ve pisliğini toplayarak bölgeyi terk etmeyi öğrenmedikçe insanların da piknikçi ve kampçılara tepili hâle gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Her doğaseverin bu basit olguları aklından çıkarmamasında fayda var.
Torkul Göleti ve Yaylası Güvenlik Durumu
Torkul Gölü ve Yaylası çevresinde (Nisan 2018 döneminde) çoğu yerde cep telefonu çekmiyordu. Ancak yaylak ve yerleşim olan bölgelere yaklaştığınızda sinyal buluyorsunuz. Gölün çevresi hareketli ve kalabalık sayılabilir. Özellikle kampçı ve piknikçi trafiğinden dolayı. Ancak yayla sıcak olmayan mevsimlerde ıssız sayılır. Yaylayı geçtiğinizdeyse kilometrelerce ve saatlerce insan görmezseniz şaşırmayın. Eğer PMR telsiziniz varsa yanınızda bulundurmanızda fayda var.
Doğal yaşamdan yana, insana tehdit oluşturacak pek bir tehlike yok gibi görünüyor. Ancak gece tilki, çakal gibi ufak cins hayvanları görmeniz muhtemel. Biz birkaç tane gördük, fakat gece karanlığında türünü teşhis edemedik. Yaygınlığından ötürü yaban domuzlarına da dikkat etmekte fayda var. Bu nedenle özellikle gece, yanan bir ateşiniz olması hem korunma hem de ısınma açısından faydalı olacaktır. Ayrıca temel kamp tedbirlerini aklınızdan çıkarmayın.
Bu tür hayvanlar insan varlığını gördükleri ya da sezdikleri yerlere ya açlıktan ya da meraktan yanaşırlar. Piknikçilerin bıraktığı yiyecek artıkları ve çöpler de bu hayvanların, insan varlığıyla yiyeceği özdeşleştirmesine neden olmaktadır. Bölgeyi terk ederken her türlü atık ve artığınızı götürmenin haricinde, kampınız devam ederken de yiyecek artıklarını koku yayacak biçimde bırakmanız bu tür karşılaşmalara davetiye çıkarabilir.
Instagram’da çok doğasever bir insan olduğunuzu kanıtlayacak birkaç foto için vahşi hayvanlara yemek vermeyin. Büyük veya küçük, vahşi hayvanların insan ve yemeği özdeşleştirmesine neden olacak hiçbir şey yapmayın.
Hayvanların ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz şeyleri ya tamamen yakın ya iyice bağlanmış poşetlerle yüksek bir yere asın ya da en az 30 cm derinliğinde bir yere gömün. Bu değerlendirmeye yiyeceklerin bulunduğu kap ve ambalajlar da dâhil.
Bu kurallara dikkat etmeniz hâlinde, gece karanlığında birkaç hayvan tarafından gözetlenmeniz dışında bir durum oluşma ihtimali düşük olsa gerekir.
Torkul Yaylası’nda biz gittiğimiz dönemde çok fazla silah sesi duymadık. Kıyaslamak gerekirse Sülüklü Göl’de karanlık bastığında büyük bir savaşın cephe gerisinde olduğunuzu sanabilirsiniz. Silah sesleri de sabaha kadar kesilmiyor. Torkul Gölü çevresinde böyle bir durum yaşamadık.
Torkul Göleti ve Yaylası’nda Ateş Yakmaya İzin Var mı?
Biz de, ateşsiz kamp olmaz, diyenlerdeniz. Ancak ateş şakaya da ihmale de gelmez. Ateş yakacaksanız bir ateş çukuru açın. Ateş çukuru nasıl açılır meral ediyorsanız bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. Ateş çukuru açacak olanak ve donanımınız yoksa ateş yakılacak alanın etrafına taş dizmek veya önceki kampçıların bıraktıkları ateş çukurlarında ateş yakmak gibi basit çözümlere yönelin. Ateşle işiniz bittiyse üzerine su dökün ve kül yığınına elinizle dokunabileceğini kadar soğuduğundan emin olun. Bu ormanlar yalnızca size ait değil; bu sorumluluğun bilincinde olun.
Bölgede orman işletme müdürlükleri ve izlerden anladığımız kadarıyla yoğun ormancılık faaliyetleri var. Bu nedenle kesilmiş ve bırakılmış kütükler bulmanız genelde kolay oluyor. Canlı ağaç kesmenize gerek yok.
Torkul Gölü ve Yaylası Hava Durumu
Hava durumu elbette ki değişkendir. Bu bölümde amacımız “soğuk olur”, “sıcak olur” gibi genel bir fikir vermek.
Nisan 2018 dönemi: Bölge dev ağaçlarla ve sık ormanlarla çevrili. Bu nedenle nemin, insan ve hava üzerindeki etkilerini hemen fark ediyorsunuz. Gündüz güneş ışığı altında kaldığınızda oldukça sıcak oluyor, fakat gündüz bile gölge bir alana geçtiğinizde, özellikle hareketsiz kalırsanız ürpermeniz olası. Hava kararmaya başladığındaysa sıcaklık hatırı sayılır ölçüde düşüyor. Sis ve çiy yağması ve dolayısıyla daha da soğuk olması kuvvetle muhtemel. Biz gittiğimiz sırada, gece saatlerinde kamp örtüsü üzerine düşen üç dört adet buz küpü, gölgede kaldığı için, ertesi gün öğle saatlerine kadar eriyemedi. Bu bilgi ışığında kabaca bir çıkarım yapmanız mümkün.
Bir de uyarı: Bölgedeki sık orman örtüsü nedeniyle 7 gün 24 saat boyunca ortalığı saran toz zerreciği boyutlarında sarı, polen benzeri toz gibi nesneler havada uçuşuyor. Bir etkisi olur mu bilemem; ancak alerji, astım gibi solunum sistemini etkileyen durumlarınız varsa bu durumun farkında olmanızda fayda var. (Her ne kadar biz etkilenmesek ve diğer kampçılar arasında da etkilenen birini görmesek de.)
Herkese güvenli ve iyi kamplar.