oxhead washington machete pala 55ekran tv ile boyut kıyaslaması

Çakıshop Ox Head Washington Machete Değerlendirmesi

Bir palanın, özellikle iyi bir palanın bir kampçı, hayatta kalma (survival) veya doğada yaşamını sürdürme (bushcraft) zanaatlarıyla uğraşan kişiler için önemi ortada. Kendinizi böyle durumlarda bulduğunuzda ya da bu tür hobi ya zanaatlarla uğraştığınızda yanınızdaki alet edevata kesinlikle güvenebilmeniz, bıçaklarınızın, palalarınızın, sırt çantanızın ve diğer her türlü donanımızın sizi kesinlikle yarı yolda bırakmaması çok önemlidir.

(Yazının sonunda tenekeden yapılma çakıshop ox head machete palanın fotoğrafları ve inceleme videosun bulunmakta.)

Tüm bu araç gereç ve donanımı yüksek veya düşük standartla pahalı veya ucuza sunan bir sürü firma mevcut. Bu firmaların piyasada belli oranda tutunabilmiş olanları ve tüketiciler arasında belli bir izlenim yaratabilmiş olanları incelendiğinde çok net bir ortak özellik göze çarpar: Hepsinin belirli standartları vardır. Markalar ve sundukları ürünler kıyaslandığında; biri diğerinden kaliteli, dayanıklı, ucuz veya pahalı olabilir. Ancak hepsinin belli bir standardı olduğu ortadadır. Bir ikinci ortak özellikse, bu markaların sundukları ürünlerin, vaatlerini tutmasıdır. Bu vaatler çok iddialı ya da çok alelade olabilir. Ancak ortaya attıkları iddiaları tutarlar.

Gelgelelim ülkemizdeki duruma. “Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı.”. Doğru. Kesinlikle katılıyorum. Ancak sırf yerli malı diye kalitesiz, parasının hakkını veremeyen, vaatlerini tutamayan; yani en kısa tanımıyla kalitesiz bir ürün satın almayı kimse kabullenmez. Ülkemizde kaliteli ürünler ortaya koyan markalar yok mu? Var. Neyse ki ve tabii ki böyle markalarımız da var. Ancak bunlar kaç tane? Dünya çapında ne kadar biliniyor ve yaygınlaşıyorlar? Bu markaları elimizden geldiğince ve bütçemiz el verdiğince desteklemek genel bir tutum olmalı. Amerika’nın, Avrupa’nın 200 300 yıllık markaları bu şekilde ortaya çıktı ve hayatını bu sayede devam ettiriyor. Bu nedenle, demagoji ve polemik ortaya çıkmasını önlemek için, yerli markalarımızı kötülemek gibi bir niyetim olmadığını vurgulayayım.

Çakıshop ox head Washington machete değerlendirmesine geçmeden önce belirteyim ki, bu ürünü bir kendim satın aldım. Parası neyse verdim; aldım; kampa gittim denedim. Ortada bir çeşit sponsorluk; bir markayı övüp, diğerini yermek, kimsenin ekmeğiyle oynamak gibi bir niyet yoktur. Kimsenin aklına ve diline böyle bir iddia gelmesin.

Çakıshop Ox Head Machete Bıçağın Özellikleri

Sıra geldi ox head Washington palanın değerlendirmesine. Bu palanın toplam uzunluğu 53cm kadar. Ağırlığı kılıfıyla birlikte 515 gram. Firmanın söylediğine göre üretildiği çelik 440C. Çeliğin sertlik derecesiyse, yine firmanın internet sitesinde söylendiğine göre, 56 “rotver”.

Öncelikle çakıshop ox head Washington machetein kılıfından başlayalım. Kılıfın işçiliği kötü. Kemer asma kayışı serçe parmak kalınlığında ince kumaştan yapılma. Yani bu palayı bu kılıfla belinize asıp gezmeye kalkarsanız kopma ihtimali çok yüksek.

Palanın kabzası “tam kuyruk” tabir edilen cinsten. Yani palanın çeliği, hiç kesintiye uğramadan ve kütle kaybetmeden sapın sonuna kadar devam ediyor. Sağlam bir bıçak ya da pala isteyenler bu tip kabzayı her zaman tercih eder. Kabza, perçinle sabitlenmiş ahşaptan yapılma. Bu tür kabzalarda, genelde ahşabı perçinledikten sonra epoksi gibi yapıştırıcı bir maddeyle sabitlerler. Ancak bu palada tabii ki böyle bir uygulama da yapılmamış. Ahşabın kendisi kalitesiz. Ox head Washington pala elime geçtiğinde sapı da çok hafifçe oynuyordu. Ben, hem darbeleri azaltsın hem de sapı sabitlesin diye kabzaya tenis grip sardım. Palanın çeliğinden bahsedersek; firmanın iddiası bu palanın 440C çelikten üretildiği; sertliğininse 56 rotver olduğu yönünde. Öncelikle belirtelim ki “rotver” nedir? Ben bilmiyorum. Bilen birine de denk gelmedim. Çelikle uğraşan kimsenin de bu terimi kullandığına rastlamadım. Elbette ki telaffuz farkları olabilir. Eğer bu terimi bilen, duyan, kullanan varsa, ne demek olduğunu yorum olarak eklerse müteşekkir olurum.

Eğer ki firma bununla, standart çelik sertlik ölçeklerinden biri olan ve “HRC” kısaltmasıyla belirtilen “Rockwell”i kastediyorsa; yani 56 Rockwell; yani aslında 56 HRC demek istiyorsa; söyleyeyim ki bu çelik 56 HRC sertliğinde olamaz. Haklı olarak “Neden?” diye soracaksınız. Hemen söyleyeyim. Ben bu palayı ortalama bir yetişkin erkeğin bileği kalınlığında bir “çalıyı”; altını çizerek söylüyorum; ağaç değil, çalıyı keserek denemek istedim. İlk iki vuruşta palanın üzerinde iki parmak kalınlığında iki adet yamulma oldu. Pala kullanılmaz hâle geldi. Kaldı ki 440C çelikten üretilmiş ve benzer sertliklerdeki ürünleri kullanmış biri olarak söyleyebilirim ki 56 HRC sertlikte bir palanın ağzı bu kadar kolay yamuluyorsa tek kelimeyle: Batsın bu dünya!

Bir de tabii ortaya çıkan durumu ilgili kişiye bildirdiğimizde “heee ne kadar ilginç” gibisinden ne idüğü belirsiz bir cevap aldık. Pala diye teneke sattıkları yetmezmiş gibi bir de “sattığınız mal kötü çıktı” dediğinizde utanmadan sıkılmadan böyle cevaplar verebiliyorlar. 

Çakıshop Ox Head Washington Machete Pala Alınır mı?

Özetle; bu palayı, kartondan ya da tenekeden yapılmış herhangi bir maket gibi, duvara asacak ya da süs olarak kullanacaksanız, belki alınabilr. Ama eminim süs veya koleksiyon bıçağı arıyorsanız bundan çok daha iyileri mevcuttur. Hele ki bu bıçağı dağda, kampta, avda falan kullanacaksanız bunu aklınızdan bile geçirmeyin. Bu bıçağa güvenip kampa gideceğinize mutfağınızdan bir meyve bıçağı alıp gidip daha iyi. Hatta yanınızda üç beş kutu kola, gazoz falan götürün; onların tenekesini yırtar kullanırsınız. 

Daha önceden hazırladığım;  Türkiye’de Satılan Cold Steel Kukri Palalar Gerçek mi? Orijinal mi? yazısına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kendi sapından biraz daha kalın bir yaş çalıyı kesmeye çalışırken yamulan bir pala, benim için tenekedir. Böyle bir palaya verilmiş para da 1₺ bile olsa benim için ziyandır. Dandik mal satıp bir de müşteriyle dalga geçer gibi cevaplar veren tüccara verilen 1₺ bile haramdır. Bu nedenle bu palanın bir tenekeden daha dayanıklı olduğunu düşünmenizi, hele ki firmanın internet sitesinde yazdığı gibi batonlama gibi işler yapmanızı kesinlikle önermiyorum. Elbette bu olaya başka bir açıdan bakmak da mümkün. Rockwell’e “rotver” diyen “bıçakçıdan” bıçak almak da bizim eşekliğimiz. Ama insanoğlu bu; umut ediyor ister istemez. Biz de “belki iyi çıkar” diye umut ettik, teneke çıktı. Aman siz de aynı hataya düşmeyin diye bu yazıyı yazdık. Bir de videosunu çektik.

 

yerli malı ox head washington machete pala yamulmuş hali
Yerli malı ox head washington machete pala yamulduktan sonra hiçbir işe yaramadı da diyemeyiz. Hakkını yemeyelim. Palayı, yamulduktan sonra kamp ateşinde ateş maşası olarak kullandık. Pala olarak bir işe yaramasa da ateş maşası görevini layıkıyla yerine getirdi.
yerli malı ox head washington machete pala yamulmuş hali
Palanın üzerindeki lekeler ateşten kaynaklı is lekesidir. Yamulmalar ve çentikler tamamen yaş ağaç yüzünden olmuştur. Palanın taşa veya başka bir sert nesneye vurulması söz konusu değildir.
yerli malı ox head washington machete pala yamulmuş hali
Bu palayı kullanmaktan yanıma kâr kalan; bana ulaştığında neredeyse kör olan palayı bileylemek için harcadığım zaman ve ziyan ettiğim Wilson marka tenis grip oldu. Neyse ki pala da grip de çok pahalı değil.

yerli malı ox head washington machete pala yamulmuş hali

7 comments

  1. cakishopta görmüştüm bu ox head machete palayı. filimdekine çok benziyo diye alıcaktım ama bu yazıyı okuyunca bide resimleri görünce vazgeçtim. adamın dediğne bakılırsa resmen tenekeymiş ya

  2. ox head washington machete diye ismine boyuna posuna bakanda bişey sanar fosmuş meğersem.

  3. ya bıçak yapmak ne kadar zor olabilir arkadaş? sonra neden ithal mal arıyosunuz diyolar. buna para vereceme ithal mala 5 katını verir gözüm kapalı kullanırım.

    1. Benim kazık yediğimi anladığımda incindiğim kadar incitmiş olamam.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir